Explosie gevaar!

Gepubliceerd op 3 oktober 2019 om 16:02

Soms word je uit de uit de auto gezet op een plek waarvan je meteen weet, hier klopt iets niet. Met een ongerust gevoel liep ik verder. In de verte zag ik vier jongetjes lopen die iets naar me riepen.

Ik verstond het niet echt en liep nog wat door. Toen hoorde ik het goed: "Mevrouw er brandt wat en we weten niet wat het doet".  Oh, aardig, vond ik, dat ze dat zeiden. En inderdaad, ik zag wat branden. Niet echt een groot vuur. Enigszins haast had ik wel, dus overwoog even om er langs te lopen om naar het station te gaan (ik dacht dat ik juist daar langs moest). De jongens kwamen naar me toe om me te helpen de weg naar het station te vinden (Google Maps werkte niet in dat buiten gebied) en op dat moment een enorme klap...……...er vloog iets door de lucht en toen het neerknalde, bleek het metaal te zijn. Gelukkig is het precies de verkeerde kant uitgeschoten, want als het iemand geraakt had, was die zwaar gewond geraakt! Reden genoeg om op je (of mijn, in dit geval) gevoel te vertrouwen dus.

 

Ik heb de politie gebeld en die was gelijk ter plaatse, maar ik heb het snel overgedragen aan anderen die erbij waren en naar het station. Op naar de presentatie bij de LFB in Haarlem.


LFB Haarlem
LFB (https://lfb.nu/) is een organisatie 'door en voor mensen met een verstandelijke beperking'. Ik ben daar gevraagd als oprichter  van de website Vrienden voor het Leven, de ontmoetingssite voor mensen met een verstandelijke beperking, te komen praten over Vriendschap en Relaties. Niet in de hoedanigheid als Gouddenker dus. Eigenlijk denk ik, Gouddenker is dan wel mijn bedrijfsnaam waarmee ik organisatieadvies geef aan mensen in de zorg of projecten leid, maar in feite past Vrienden voor het Leven daar ook goed onder. Met alles wat ik doe is mijn doel het voor de mensen waar het uiteindelijk om draait, de mensen met een verstandelijke beperking, het zo te regelen of organiseren dat het hen ten goede komt. 


De presentatie
Al met al ben ik toch wat te laat in Haarlem, vind ik. Het is 18.25 uur, om 18.30 uur kan iedereen binnen komen lopen en om 19 uur begint het. Eenmaal binnen, verlaat mij het enigszins gehaaste gevoel meteen, omdat iedereen daar heel relaxt is. Het verwachte aantal van 5 bezoekers werd ruim overschreden; er waren rond de 30 mensen!

En het was super fantastisch! Waarom eigenlijk? Het bleek een groep mensen te zijn die graag over liefde en vriendschap wilde praten. Ze waren immers niet voor niets op het onderwerp afgekomen. Ik vind het heerlijk om tussen iedereen heen en weer te lopen om te horen wat ze vinden, denken en voelen. Ik heb er een hekel aan dingen uit te dragen als een absolute waarheid.

Wanneer ik een paar jaar geleden gevraagd werd voor een presentatie, was ik wel eens onzeker over wat ik wel en niet kon beweren. Nu ik voor mezelf ben begonnen, heeft het me zoveel geholpen te bedenken waar ik voor sta, dat het veel makkelijker is een presentatie te houden over welk onderwerp dan ook, als ik maar bij mijzelf blijf. Er is namelijk over heel veel dingen niet maar 1 waarheid. En wanneer ik aangeef, dat ik het zo zie en dat een ander er mee mag doen wat hij/zij wil, dan merk ik dat het (en ik met mijn verhaal) veel krachtiger over kom. Misschien een tip voor de mensen die dit lastig vinden. 


Reflecteren is lastig.....
Eén ding is mij duidelijk geworden in de afgelopen jaren dat ik deze ontmoetingssite nu heb (sinds 2013), dat het voor mensen met een verstandelijke beperking lastig is om contact te maken met anderen wanneer ze niet het vermogen hebben om over hun eigen handelen of zijn te reflecteren. Bij ontmoetingsdagen van de site komen vooral mannen binnen met de boodschap; "Zo, ik ga hier een vriendin ontmoeten". Vervolgens gaan ze zitten en zeggen geen woord tegen iemand. Ik kijk het eerst even aan en zeg dan tegen die persoon: "Hup, je wil een vriendin? Ga eerst maar eens gewoon praten met iemand, dan komt die vriendin misschien later wel".  De meeste mannen gaan dan toch maar in gesprek met andere mannen en het is zó gaaf om te zien, dat aan het eind van de dag iedereen met elkaar praat en het leuk heeft. En dat zelfs de mannen die alleen voor een vriendin kwamen, nu allerlei mannelijke contacten hebben...…..zo zie je maar.

 

Confronteer
Benader een probleem wat speelt eens door gewoon hard en confronterend te zeggen wat er aan de hand is en er komt een doorbraak. Zo werk ik met teams waarbinnen de samenwerking niet goed loopt. Vaak ligt het eraan dat zaken niet uitgesproken worden. Mensen, met de billen bloot! Ga maar eens zeggen wat je van elkaar vindt en wat er al jarenlang onderhuids speelt. Dan pas kun je een nieuwe samenwerkingsrelatie aangaan. 


Ruimte voor een nieuwe opdracht per 1 november
Op dit moment ben ik een opdracht binnen een zorgorganisatie aan het afronden. Ik ben de samenwerking tussen bewoners, ouders en medewerkers aan het versterken bij 5 verschillende woonvormen. Daarnaast help ik de organisatie mee in het verbeteren van processen. Per 1 november 2019 heb ik weer ruimte voor een nieuwe soortgelijke opdracht. 

 

Dus kent u nog een bedrijf waar de samenwerking tussen partijen versterkt moet worden? Kent u een organisatie die een breekijzer nodig om de boel vlot te trekken? Bel me: 0612121705.

 

Groet, Dilys Derksen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.