Mooie Mensen

Nieuw Nederland met Mooie Mensen

Vragen stellen is de remedie, roep ik al jaren. Durf gewoon te vragen waar je nieuwsgierig naar bent, want dat maakt de wereld een beetje mooier. Sinds de start van de coronacrisis extra belangrijk, omdat er zoveel zaken gebeurden waarop niemand het antwoord had: Waarom werden demonstranten van het veld geslagen? Waarom werden artsen die zochten naar een alternatieve geneeswijze tegen COVID aan de kant gezet en achterna gezeten door de inquisitie genaamd IGJ (Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd) en waarom......Ik wil een Nieuw Nederland waarin vragen opgehelderd worden en mensen gewoon normaal met elkaar omgaan. Vandaar: Stel vragen en zo creëren we een Nieuw Nederland. Met Mooie Mensen laat ik graag zien hoe dat kan. 

Mooie Mensen

Stel vragen, durf vragen te stellen, dát is het thema van Mooie Mensen. Het programma wat ik op 3 april 2019 ben begonnen bij RTV IJsselmond en sinds 4 september 2021 bij mij thuis maak. Het idee is ontstaan, omdat de asielzoekers hier in Kampen vrij vaak negatief in de krant kwamen. Mensen gingen op basis van die berichten hun mening vormen, ineens was iedere asielzoeker slecht. Maar hadden ze wel eens aan die mensen zelf gevraagd hoe het zat en hoe ze waren???

Hoe is iemand geworden zoals ie is?

Mooie Mensen is een programma waarin ik een uur lang met iemand praat. Een uur lang.....mensen vragen wel eens als ik ze bel om ze uit te nodigen: "Wat moet ik nu in een uur vertellen? En ben ik wel interessant genoeg?" Jazeker, iedereen is een Mooi Mens, zelf de grootste boef, want we kunnen van elkaar leren op het moment dat je maar durft te vertellen hoe je denkt, wat je overtuigingen zijn en hoe je naar jezelf kijkt. Want waarom doet iemand zoals ie doet? Hoe is iemand geworden zoals ie is? Dat hoor je allemaal in Mooie Mensen. 

Gasten

Benieuwd wie ik vraag voor Mooie Mensen? Mijn gasten kies ik zelf uit. Soms kom ik mensen tegen of raak ik nieuwsgierig door wat mensen zeggen. Dan voel ik vanuit mijn tenen dat ik met iemand in gesprek wil. En dan vraag ik die persoon. Heel vaak lukt dat en ontstaat er een mooi gesprek. 
Soms ga ik wel eens met iemand in gesprek die door een ander werd aangedragen. "Nou, dat is een Mooi Mens, ja die zou in je programma moeten." Als ik dat 'vanuit mijn tenen gevoel heb' dan ga ik daarin mee. 

Veel plezier met het kijken naar Mooie Mensen.

Groet, Dilys Derksen

Vragen over Mooie Mensen, laat een reactie achter (let op! Naam en bericht verschijnen hieronder openbaar. Liever een privébericht: derksen@gouddenker.nl)? Afleveringen terugkijken? Kijk dan hiernaar op mijn YouTube pagina. Aanraders? Er zijn zoveel leuke en Mooie Mensen voorbij gekomen in al die jaren. Maar die van Karin Bloemen is erg bijzonder: https://www.youtube.com/watch?v=3_sOVCo3M2o&t=2064s 

Video's Mooie Mensen

Reactie plaatsen

Reacties

Conny Gemke
5 maanden geleden

Goedemorgen Dilys fijn dat ik je mag berichten.. Marc had dat aan je gevraagd. Helaas is het bericht via Telegram niet goed gegaan. Daarom doe ik het maar even zo


Een groep mensen hebben WijsameninFlevoland opgezet. Webhouden nu 1,5 haar maandelijks een bijeenkomst in de Chocoladefabriek in Lelystad.
Wij hebben nu ook een website
https://wijsameninflevoland.nl/
Achter de website zit een platform waar je gratis lid van kunt worden.
Je kunt het allemaal lezen op de website wat onze visie etc is.

Nu willen we meer mensen bereiken en ook gezellige informatieve avonden organiseren.
De vraag is zou jij een keer spreekster willen zijn?

Ik hoor het graag van je.
We kunnen ook een keer koffie oid doen of telefonisch afspreken. Is misschien makkelijker om te ervaren wie we zijn.

Ik hoor het graag van je.
Hartelijke groeten Conny Gemke
Dronten.

anja
6 maanden geleden

Hey Dilys, ik reageer op het interview met Wardell Amerika. Dit werd mij doorgestuurd door iemand die bij mij een interview heeft afgenomen n.a.v. mijn gedachtegoed over holistische gezondheid / heelheid en de bewustzijns-lagen waarop een hulpvraag herkend en begeleid kan worden.

Net zoals de andere reacties herken ik bij mezelf de verbazing over het vaccin maar dat voerde niet in boventoon in mijn beleving. Ik vond vooral jouw werk als interviewster geweldig. Jij doet mooi werk door in de loop van het interview de mens met de naam Wardell te laten spreken ipv de zgn innoverende 'dokter'. Jij wil de mens achter 'de dokter' zien, horen en voelen.
In de eerste helft van het interview geef je hem de ruimte om over zijn dappere poging te laten vertellen, nl. het verruimen van het reguliere bestrijdingsparadigma met leefstijl. Dat is de hulpvraag beantwoorden op de laag van het gedrag...heel nuttig, en een eerste stapje richting bewustzijn... echter, er ligt n wereld onder het gedrag, leefstijl van mensen, waarom gedraagt iemand zich zoals die zich gedraagt...
Dat lijkt zijn kliniek nog niet te dienen.

Leefstijl is binnen het oude reguliere paradigma als 'innovatie' mogelijk geworden maar de 'dokter' blijft met zijn kliniek nog steeds in de lead, die de 'patient' (die de autoriteit afgeeft) nodig heeft om van betekenis te zijn. Hij denkt vanuit zijn (of misschien niet zijn maar spreek ik beter over aangeleerd) perspectief dat hij de ander kan beter maken... hij kan zeker van betekenis zijn maar kan een ander niet helen. Iemand kan alleen zichzelf helen vanwege de beschikking over een uiterst intelligent zelfherstellend vermogen, en ja, het is super dat er hulp is om weer te leren verbinden met zelfherstellende potentieel, daar weer vertrouwen in te krijgen en het toe-te eigenen, zodat je de autonomie over eigen gezond en welzijn niet meer buiten jezelf legt maar weet dat je je eigen heelmeester bent. > En hier komt mijn waardering voor jouw rol als interviewer: op het einde van het interview komt dat heel mooi naar voren als jij durft door te vragen over de kwetsbare dingen, over de paniekaanvallen van zijn moeder en hoe dat voor hem was, dat hij op een gegeven moment echt vanuit zijn cellen zegt: ik kan er zijn voor haar zijn maar ik kan haar niet beter maken... zo waar! Hij zegt het als zoon, als een levend, voelend en analyserend mens, maar heeft deze levenservaring nog niet geïntegreerd in zijn rol als de dokter.

In het verlengde daarvan spreekt hij ook over verantwoordelijkheid... Zou hij als dokter zijn professionele begeleiding 'slechts' durven zien als een poging mensen te helpen hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en van daaruit het zelfherstellende potentieel van mensen wakker te kussen? .Vertrouwt hij zijn 'patiënten' hun eigen potentieel toe? If so... begin je niet meer aan zo'n dure kliniek binnen de economische gestuurde eisen van het 'zorgsysteem', dat is dan namelijk niet meer nodig... Wardell is nog duidelijk een dokter die zich laat leiden door het systeem en minder door de diepere wijsheid die jij wél bij hem weet los te peuteren... Hulde dus aan jouw wijze van interviewen.

Neemt niet weg dat hij een dappere poging doet in het oude systeem, het heeft ook nogal wat consequenties om onder ogen te zien dat hij in de klassieke doktersrol niets kan betekenen als een mens écht zelf de verantwoordelijkheid pakt voor de eigen gezondheid.

Het gaat ook niet over goed of fout, dit is wat er binnen het systeem mogelijk is , maar écht innovatief, laat staan duurzaam is het niet...
(ook heeft hij het geen moment over het zelfherstellende vermogen... best schokkend echter ook begrijpelijk omdat hij nog diep in het oude systeem lijkt te zitten).

Hoe dan ook, hulde aan je manier van interviewen, is goud waard :-) Hartelijks, Anja

Arjen de Jong
een jaar geleden

Hoi mooi mens,
Graag zou ik je willen voorstellen om Marie Therese ter Haar als mooi mens te interviewen.
Een mens die ik afgelopen week persoonlijk trof en die bijna tranen in de ogen had van blijdschap omdat ze haar verhaal mocht vertellen.
Kortom iemand die wil verbinden en die wel kan huilen om de huidige situatie en zooo graag over Haar persoonlijke leven in Rusland wil vertellen met een Russische schoonvader en Oekraïnse schoonmoeder (of net andersom?) en hoe de belevingswereld is vanuit hun perspectief en waarom.

Warme groet, Arjen

Danielle switynk
een jaar geleden

Beste dilys, ik luister graag naar je interviews, met Klaas en met Erik, echt mooi. Ik kijk er nog naar uit om naar jan bonte te luisteren. Ik denk aan mensen nog te interviewen door jou. Ik ken een ouder echtpaar in kampen, hij door een val in zkh gekomen en aldaar cva doorgemaakt. Lang revalideren maar hij is weer thuis. Oudere mensen die goed wakker zijn, hoe moeilijk is dat, tussen allemaal leeftijdsgenoten die als de dood voor corona waren. Maar zij niet! Geen prik, geen test, niks. Moeilijk als je tijdelijk in een verpleeghuis verblijft maar ze zijn er door heen gekomen. Misschien wil je deze mooie mensen thuis opzoeken om te interviewen. Lieve groet daniëlle
Als je interesse hebt kunnen we verdere gegevens uitwisselen